تور گردشگری تاریخی، زیارتی و سیاحتی الموت
تهـران
1- حرم مطهر حضرت امام خمینی(ره)
آرامگاه امام خمینی(ره) که در ایران به "حرم مطهر" شهره است، در جنوبیترین نقطه تهران و در کنار گلزار شهدای بهشت زهرا (س) بنا شده است و در نوع خود، در حقیقت مجموعهای بزرگ و کمنظیر به شمار می رود. مجموعههای گسترده دیگری شامل دانشگاه، موزه و شهر آفتاب نیز همراه این حرم ساخته شدهاست.
2- حرم شاه عبدالعظیم در شهر ری
3-
یکی از قدیمیترین و مشهورترین مکانهای مذهبی تهران امامزاده صالح در تجریش است. این منطقه یکی از خوش آب و هواترین مناطق تهران است که در مقابل آن رشته کوه های البرز قرار دارد. همانطور که از کتیبه های بالای سردر صحن مشخص است صالح از پسران امام موسی کاظم(ع) و برادر امام هشتم شیعیان محسوب میشود. کاشی کاری لاجوردی گنبد و منارههای آن به تقلید از سبک سنتی صفوی بنا گردیده است.
4- امامزاده قاسم (ع)
5- مسجد جامع تهران، قدیمیترین مسجد تهران
6- امامزاده داوود(ع)
7-
یکی از تازه سازترین مکان مذهبی در تهران مسجد مصلی است که در سال ۱۳۶۹ ساخته شده است. مساحت این بنا حدود ۶۵۰۰۰۰ متر مربع است و یکی از مدعیان کسب بزرگترین مسجد جهان است. در ساخت این مسجد از معماری سنتی و مدرن استفاده شده است. این مکان نشانه بارز از برنامههای جمهوری اسلامی از آثار عمومی است. هر ساله نمایشگاه بینالمللی کتاب در این مکان برگزار میشود که میلیون ها بازدید کننده را به خود جذب میکند.
8- بیت حضرت امام خمینی(ره) در جماران
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی(ره) همراه با بیت خود تا ماههای آخر ١٣۵٨ ش در شهر قم حضور داشت و در این زمان، به سبب عارضه قلبی و بنا به توصیه پزشکان به تهران عزیمت کرد و به مدت یک ماه در بیمارستان قلب تهران که امروزهبه نام بیمارستان شهید رجایی شهرت دارد بستری شد. اما پس از ترخیص از بیمارستان، به توصیه پزشکان، در تهران ماند.
9-
یکی از مکانهای قدیمی مذهبی تهران امامزاده یحیی است. این مجموعه مذهبی جزئی از بافت تاریخی تهران به شمار می رود و در محله عودلاجان واقع شده است. ابوالقاسم عزالدین یحیی، با پانزده واسطه به امام چهارم حضرت سجاد(ع) می رسد.
نکتهی جالبی که در مورد امامزاده یحیی وجود دارد درخت چنار قدیمی است که درون حیاط این امامزاده قرار دارد. این درخت قدمتی به اندازه ۹۰۰ سال دارد و یکی از کهن ترین درختان تهران به شمار می رود. این درحت چنار قدیمی در سال ۱۳۳۰ در فهرست وزارت فرهنگ و اداره باستان شناسی به ثبت رسیده است.
10- کلیسای سنت سرکیس در تهران
کار بنای کلیسا و ساختمانهای اداری واقع در جنوب محوطه آن در سال ۱۳۴۹ خاتمه یافته است. مقر خلیفه گری ارامنه تهران از کلیسای مریم مقدس به این کلیسا انتقال یافت. پلان کلیسای سرکیس چه از داخل و چه از خارج دارای شکل بازیلیکی دارد. این کلیسا دارای یک گنبد در بالای مرکز نمازخانه خود نیز می باشد. با تورگیرهای بزرگ و دو برج گنبدی برای ناقوس خانه کلیسا در قسمت غرب بنا شده است.
11- برج میلاد
12- پل طبیعت
13- موزه ملی ایران
موزه ملی ایران با افتتاح در سال ۱۳۱۶، قدیمیترین، مهمترین، بزرگترین و از غنیترین موزههای ایران به شمار میرود. با دو بخش ایران باستان و دوران اسلامی، این موزه تمامی دورههای تاریخی ایران را دربرمیگیرد. در بخش ایران باستان اشیای تاریخی از دوران پارینه سنگی (یک میلیون سال قبل الی دوازده هزار سال قبل) تا دوران ساسانی (۱۵۰۰ سال قبل) به نمایش گذاشته شده است. در بخش اسلامی نیز میتوان شاهد آثار دوران پس از اسلام بود. همچنین موزه ملی ایران در شاخه موزهداری کشور، عنوان موزه مادر را از آن خود کرده است.
14- موزه جواهرات
گنجینه بیمانند خزانه جواهرات ملی، مجموعهای از گرانبهاترین جواهرات جهان است که طی قرون و اعصار بدین صورت فراهم آمده است. هر قطعه از این جواهرات، گویای بخشی از تاریخ پرفراز و نشیب ملت بزرگ ایران و مبین ذوق و خلاقیتهای هنری مردم این مرز و بوم است که خاطرات تلخ و شیرین شکستها، پیروزیها، غرور و خودنماییها و فرمانفرمایی همراه با زور و نخوت زمامداران گذشته را تداعی میکند.
گنجینه حاضر از یک طرف بیانگر فرهنگ و تاریخ کهنسال و پرتلاطم ملت ایران و گویای داستان بخشی از زندگی پرماجرای گذشتگان و از طرفی دیگر بازگوی قصه اشکهای خاموش مردم ستمدیده و جور کشیده است که نتیجه خودآرایی و فخرفروشی قدرتمندان و صاحبان زور در دوران گذشته بوده است.
15- کاخ گلستان
16- موزه ملی قرآن کریم
موزه ملی قرآن کریم در فضای سبزی به مساحت تقریبی 10 هزار متر مربع قرار گرفته و در زیر این فضای سبز در عمق 14 متری زمین ساختمانی الهام گرفته از معماری ایرانی _اسلامی دارای سه طبقه و 4 هزار متر مریع، در نهایت استحکام و زیبایی احداث گردیده که این مجموعه را نسبت به دیگر بناهای معاصر متمایز نموده است. آثار موزه در سه بخش به قرار زیر به نمایش درآمده است: 1. بخش تاریخی - فرهنگی؛ 2. بخش اشیاء قرآنی؛ و 3. بخش آثار معاصر.
17- موزه دفاع مقدس
موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس یکی از جاذبههای گردشگری تهران است که در کنار مجموعههایی مانند باغ کتاب تهران، کتابخانه ملی ایران، فرهنگستانهای جمهوری اسلامی، باغ هنر و مصلای تهران به عنوان قطب فرهنگی شهر تهران در اراضی عباسآباد (تهران) احداث شدهاست. این موزه با زیربنای ۰۰۰ ۲۰۵ متر مربع، یکی از بزرگترین باغ موزههای کشور است که از بخشهای مختلفی مانند تالارهای هفتگانه، باغ راه، دریاچه مصنوعی، آبنمایش، سالنهای آمفی تئاتر و سراسرنما تشکیل شده و با استفاده از تکنولوژیهای دیجیتال سعی در انتقال مفاهیم تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دارد. از این مکان به عنوان بزرگترین موزه جنگ جهان اسلام و مدرنترین موزه غرب آسیا یاد شدهاست.
18- مؤسسه رویان
پژوهشگاه رویان یک قطب تحقیقاتی و فناوری در تراز بینالمللی، پیشگام در توسعه علم، فناوری و نوآوری در علوم زیستی با مرجعیت در علوم سلولهای بنیادی، تولیدمثل، زیستفناوری، طب ترمیمی و موثر در ارتقاء سلامت جامعه است.
19- کتابخانه ملی
20-
رآکتورتحقیقاتی تهران رآکتوری با توان ۵ مگاوات است که در سال ۱۹۶۷ توسط ایالات متحده آمریکا در مرکز تحقیقات اتمی تهران در دانشگاه تهران ساخته شد. راکتور تحقیقاتی تهران گستره ای از سرویس های آموزشی، تابش دهی و تولید رادیو ایزوتوپ ها را برای مراکز درمانی، علمی و صنعتی ارائه می دهد. یکی از اهداف اصلی این راکتور ارائه خدمات به دانشمندان، مهندسان و دانشجویان در زمینه علوم هسته ای است. از راکتور تحقیقاتی تهران می توان برای فعالیتهای آزمایشگاهی شامل مطالعات قلب راکتور و انجام آزمایشات راکتور، مطالعات پراکندگی نوترون، حفاظ سازی، طیف سنجی گاما، BNCT، رادیوگرافی نوترون و فعالسازی نوترونی بهره برد.
قـم
1-
حرم حضرت معصومه(س) دومین زیارتگاه مهم مذهبی کشور ایران و از جاهای دیدنی قم است که در سال ۱۳۱۰ در فهرست میراث ملی ایران قرار گرفت. حضرت معصومه(س) دختر امام موسی کاظم(ع) و خواهر حضرت رضا(ع) هستند و از همین رو، این حرم مقدس سالانه پذیرای میلیونها زائر داخلی و خارجی است. علاوه بر اهمیت مذهبی در بین مسلمانان، این حرم بهلحاظ تاریخی نیز اهمیت زیادی دارد.
حرم حضرت معصومه(س) از بخشهای مختلفی نظیر کتابخانه، موزه، صحن، شبستان و... تشکیل شده است که اکثر آنها مزین به مقرنسکاری، کاشیکاری و آینهکاری هستند.
زیارتنامه حضرت معصومه(س) برخلاف زیارتنامههای سایر امامزادگان، از طرف امام رضا (ع) نقل شده است. این زیارتنامه برای اولین بار با دستخط علی بن موسی الرضا(ع) در سال ۱۳۹۸ در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بازآفرینی شد.
چند تن از شاهان صفوی و قاجار و مشاهیری همچون پروین اعتصامی در این حرم دفن شدهاند.
2-
مسجد مقدس جمکران از جمله معروفترین جاهای دیدنی قم به شمار میرود که هر سال میزبان زائران بسیاری از سراسر جهان است. این مسجد بهخاطر نزدیکی به جمکران، به مسجد جمکران شهرت دارد و به دلیل انتساب به حجتبنالحسن(عج)، مسجد صاحبالزمان نیز نامیده میشود. این مسجد سابقهای بیش از ۱۰۰۰ سال دارد و در چند دهه اخیر به یکی از زیارتگاههای مهم ایران تبدیل شده است. بسیاری از افراد شب چهارشنبه در این محل حاضر میشوند و دو رکعت نماز صاحبالزمان اقامه میکنند.
در روایات و اسناد معتبر تاریخی و مذهبی آمده است که مسجد جمکران به دستور مستقیم حضرت مهدی(عج) در ۱۷ ماه مبارک رمضان سال ۳۷۳ هجری قمری توسط «شیخ عفیف صالح حسنبن مثله جمکرانی» احداث شد. «تاریخ قم» نوشته: «حسن بن محمد بن حسن قمی»
3-
مدرسه فیضیه در جنب میدان آستانه و کنار حرم قرار دارد. این مکان که از مدارس مشهور حوزه علمیه قم به شمار میرود، در زمان فتحعلی شاه در حدفاصل سالهای ۱۲۱۳ و ۱۲۱۴ هجری قمری بنا شد؛ هرچند که ایوان جنوبی آن منسوب به شاه طهماسب صفوی است. در این زمان مدرسه به صحن عتیق حرم متصل نبود و طبق نقشههای جهانگردانی مانند شاردن، یک گذر بین آنها وجود داشت.
این مدرسه چهار ایوانی و دو طبقه درمجموع ۸۰ حجره دارد که قدمت حجرههای طبقه پایین آن به عصر قاجار و حجرههای بالایی به حدود قرن ۱۴ هجری قمری برمیگردد. کاشیکاریهای معرق ایوان جنوبی که از یادگاریهای عصر صفوی هستند، از جذابترین و مهمترین بخش مدرسه فیضیه به حساب میآیند. اهمیت این مدرسه فقط به بُعد دینی و آموزشی آن محدود نمیشود و نقش پررنگی در تاریخ سیاسی معاصر ایران داشته است.
مدرسه فیضیه از دهه ۴۰ هجری شمسی به محلی برای مبارزه علیه نظام شاهنشاهی تبدیل شد و بهخاطر مخالفت با چنین نظامی، شهرت زیادی پیدا کرد. با اینکه قدمت مدرسه فیضیه به قرون گذشته برمیگردد؛ رونق مجدد آن مرهون عزیمت آیت الله شیخ عبدالکریم حائری(ره) به قم بود که جانی تازه در کالبد آن دمید.
4- مسجد اعظم
5-
کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی یکی از کتابخانههای بزرگ و کمنظیر ایران و جهان است.
این کتابخانه هماکنون بیش از ۱,۰۰۰,۰۰۰ جلد کتاب چاپی و ۴۲,۰۰۰ جلد کتاب خطی دارد.
6- بقعه چهل اختران و مرقد امامزاده موسی مبرقع(ع)
بارگاه چهل تن از نوادگان پیامبر اسلام(ص) که به بقعه چهل اختران شهرت یافته و سومین قطب مذهبی در شهر قم محسوب میشود، شامل سه زیارتگاه امامزاده موسی مبرقع(ع)، چهل اختران و امامزاده زید(ع) قرار دارد.
در این مکان مقدس، موسی مبرقع فرزند بدون واسطه امام محمدتقی(ع) به خاک سپرده شده است که در سال ۲۵۶ هجری قمری (در ۴۲ سالگی) به توصیه امام هادی(ع) به دلیل ترویج دین و پاسخگویی به سوالات و شبهات مردم روانه قم میشود.
امامزاده موسی در سال ۲۹۶ ه. ق رحلت کردند و در منزل خویش دفن شدند و ۱۴ تَن از سادات رضویه از خاندان موسی و جعفر نیز در همین مکان به خاک سپرده شده و پس از آن از همین خاندان جمع دیگر که شامل ۴۰ زن، ۴۰ مرد و ۲۵ کودک و در مجموع ۱۰۵ نفر دفن شدهاند.
بنای ساختمان بقعه امامزاده موسی مبرقع (ع) از آثار قبل از دوره صفویه است استاد سلطان قمی که از مشاهیر معماری دوره صفویه به شمار میرود به دستور شاه طهماسب صفوی سقفی بسیار مرتفع از آجر بر این بقعه زده شده است.امامزاده موسی مبرقع (ع) از اماکن مذهبی و دیدنی های قم به شمار میرود و مدفن فرزند امام جواد(ع) و برادر کوچکتر امام هادی(ع) است. احتمالا بنای اولیه بقعه به دوره صفویه تعلق داشته است و در دوران شاه تهماسب صفوی روی آن تعمیراتی صورت دادهاند. این بقعه بخشی از مجموعه چهل اختران محسوب میشود که متشکل از سه بنا گرد یک صحن هستند.
7- قبرستان شیخان
قبرستان شیخان محل دفن بسیاری از علمای شیعه است که از قدیمیترین آن میتوان به محمد طاهر قمی از فقهای دوره صفویه و میرزا ابوالقاسم قمی معروف به میرزای قمی از بزرگترین علمای دوره فتحعلیشاه قاجار اشاره کرد. در این قبرستان شش مقبره وجود داشته که قدیمیترین مقبرهها از آن زکریا بن آدم اشعری است. بر اساس گزارش میرزا عباس فیض، نخستین بار فتحعلیشاه قاجار بر مزار میرزای قمی بقعه و گنبدی با کاشیکاری بنا کرد که بعدها مرمت شد. مقبره میرزای قمی تقریباً در وسط قبرستان قرار گرفت و بازدیدکننده زیادی دارد و در این مقبره علاوه بر میرزای قمی، نوادهاش آیتالله نجم الدین شیخ میرزا ابوالقاسم نراقی فرزند ملامحمد نراقی نیز مدفون است. قبر دکتر قریب از اولین پزشکان متخصص طب اطفال و بنیانگذار طب نوین اطفال در ایران، هشت کشتهشده حمله تروریستیِ هفتم تیر ۱۳۶۰ همراه خانوادههایشان و همچنین میرزا جواد آقا ملکی تبریزی فقیه و عارف معروف در این آرامستان مدفونند.
1- مسجد جامع زنجان
مسجد جامع زنجان یکی از مهمترین بناهای مذهبی غرب کشور و از جاهای دیدنی زنجان است که معماری فوقالعاده آن گردشگران بسیاری را به خود جلب میکند.
تاریخ احداث مسجد و مدرسه جامع زنجان که به «مسجد سید» معروف است، به قرن سیزدهم هجری قمری (سال ۱۲۴۲) در دوره قاجاریه میرسد. این مجموعه توسط یکی از پسران فتحعلیشاه قاجار به نام «عبدالله میرزا دارا» ساخته شد که مرید «آیتالله سیدمحمد مجتهد سردانی» بود. هدف از ساخت این مجموعه نیز همین بود که مرکز تدریس، اقامه نماز و مراجعات مردمی این مجتهد زنجانی باشد. از آن زمان تاکنون، خاندان حسینی زنجانی تولیت مسجد را به عهده دارند. مسجد دارا، مسجد سید، مسجد سلطانی و مسجد جمعه از جمله نامهایی است که این مسجد در دوره زندگانی بانی آن داشته است.
2-
در محدوده بازار زنجان و درست در نزدیکی مسجد جامع این شهر، مسجد قدیمی و زیبای دیگری با نام مسجد چهل ستون وجود دارد. این مسجد در یکی از راستههای بازار زنجان، یعنی راسته حجتالاسلام قرار دارد. این مسجد از جمله معروفترین حوزههای علمیه ایران در دوران قاجار بوده است. مسجد چهل ستون در دوران قاجار بهدست فردی با نام ملاعلی قارپوز آبادی ساخته شده است. بر اساس کتبیهای که در بخش بالایی مسجد بنا شده است، قدمت آن به سال 1284 هجری قمری باز میگردد.
3- امامزاده سید ابراهیم(ع)
4- گنبد سلطانیه
5-
غارهای کتله خور از جمله عجیبترین غارهای جهان و مهمترین جاهای دیدنی اطراف زنجان به حساب میآید. این غار از جمله زیباترین غارهای آهکی در تمام جهان است. زمان شکلگیری غار کتله خور به دوران سوم زمینشناسی و حدود ۳۰ میلیون سال پیش بر میگردد. این غار حدود 100 سال پیش کشف شد. بعد از 30 سال، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. هنوز بخشهای مختلف این غار همانند یک راز سربهمهر، کشفنشده باقی مانده است. در حال حاضر فقط 30 کیلومتر از این غار را شناسایی کردهاند. در بعضی از مناطق غربی ایران، به کوههای کم ارتفاع «کتله» میگویند و احتمالا وجه تسمیه غار نیز همین باشد که در یکی از این کوهها قرار گرفته است و خورشید از پشت آن طلوع میکند و بهجای «کتله خورشید» به آن «کتله خور» میگویند. مردمان محلی به این غار «کتل کوتول» میگویند.
6- کوه های رنگارنگ آلا داغلار
کوههای آلاداغلار از جمله خاصترین جاهای دیدنی زنجان به حساب میآید. این کوههای رنگارنگ و خاص در فاصله 25 کیلومتری تبریز و نزدیکی زنجان واقع شدهاند. به دلایل مختلف زمینشناسی، این کوهها رنگهای مختلفی دارند. بازدید از این کوهها به یکی از خاصترین خاطرات سفر تبدیل میشود.
قـزوین
1-
ایشان فرزند امام هشتم شیعیان، حضرت علیابنموسیالرضا (ع) هستند. بنای اولیه آرامگاه، مربوط به دورهی ایلخانیان میشود و طی دوران صفوی و قاجار هم فضاها و بناهای دیگری به آن اضافه شدند. ضریح نفیس چوبی این امامزاده هم از شاهکارهای منبتکاری و گرهچینی است. به همین خاطر این مجموعه علاوهبرآنکه زیارتگاه بسیاری از افراد محلی و مسافران است، برای تاریخگردها و کسانی که به فرهنگ کهن این دیار علاقهمند هستند هم از اهمیت فراوانی برخوردار است. گلزار شهدای شهر قزوین در ضلع جنوبی این امامزاده قرار دارد. پیکر سرلشگر خلبان، شهید عباس بابایی هم در همین گلزار شهدا به خاک سپرده شده است.
2-
در خیابان پیغمبریه یک مکان زیارتی قرار دارد که متعلق به چهار پیغمبر است. علاوه بر چهارنبی یکی از نوادگان امام حسن(ع) هم در این مکان مقدس به خاک سپرده شده اند. این مکان متبرک در زمان صفوی هم محل احترام فراوان بوده است. بنا اما در دوران قاجار ساخته و مرمت شده است. گویا علاوه بر این زیارتگاه، یک مسجد و مدرسه هم با نام پیغمبریه در کنار زیارتگاه قرار دارد که یادگار دوران صفوی است.
3- مسجدالنبی
4- مجموعه باغ صفوی
این مجموعه که در فهرست آثار ملی کشورمان هم به ثبت رسیده، متشکل از بناهای مختلفی مربوط به دورهی صفویه، دورهی قاجار و دوره پهلوی است. با این حساب میتوان تاریخ حدود ۵۰۰ سال گذشتهی ایران را در این مجموعه یکجا تماشا کرد.
5- مسجد و مدرسهی صالحیه
مسجد جامع قزوین در خیابان سپه که از کهنترین مساجد جامع قزوین است و بنای آن بر آتشکدههای دورهی ساسانیان قرار گرفته، مسجدالنبی در محدودهی بازار، سنجیده مسجد که متعلق به دورهی سلجوقی است، مسجد و مدرسهی سردار و مدرسهی صالحیه، تنها نمونههایی از دهها مسجد تاریخی و از جاهای دیدنی قزوین هستند. بیشتر مساجد تاریخی قزوین، در محدودهی مرکز شهر واقع شدهاند و طی یک پیادهروی چندساعته، میتوانید از مساجد و اماکن فراوانی بازدید کنید.
6- دروازه کوشک
دروازهی تهران قدیم در نزدیکی ترمینال قزوین واقع شده و دربکوشک هم در انتهای خیابان نادری شمالی قرار گرفته و هر دو از جاهای دیدنی قزوین هستند.
7- قلعه الموت
داستان فرقه اسماعیلیه و حسن صباح داستان مرموز و مشهوری است که شهرتش تا آن سوی آبها هم کشیده شده است. یکی از جاهای دیدنی قزوین الموت است که اسماعیلیان قلعهشان را در نوک کوه و درست در لبه پرتگاه ساختهاند. از هر سو مشرف به درههای عمیق و تنها یک راه ورود! قلعه ای با هزار و اندی سال قدمت که بعدها توسط مغولها به آتش کشیده شد. قلعه آسیب فراوانی دید اما آنچه که باقی مانده، بر بلندای کوه های زیبا با نمای جذاب روستای گازرخان و طبیعت استثنایی اطرافش حتما ارزش دیدن را دارد.
م ساخته شدهاست.
2- حرم شاه عبدالعظیم در شهر ری
یکی از قدیمیترین مکانهای مذهبی تهران حرم حضرت عبدالعظیم(ع) در ری، جنوب شهر تهران است. حضرت شاه عبدالعظیم حسنی(ع) یکی از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) است. این مکان تا قبل از اینکه تهران پایتخت شود یکی از مراکز مهم سیاسی بوده است. حرم شاه عبدالعظیم(ع) یکی از مشهورترین زیارتگاههای شیعیان ایران بوده و مربوط به دوره ایلخانی دوره صفوی دوره قاجار است.
مرقد حضرت حمزه(ع) فرزند امام موسی کاظم(ع) و امامزاده طاهر(ع) از نوادگان امام سجاد(ع) نیز در این حرم قرار دارند.
همچنین در این مکان مقدس، مشاهیر بسیاری مدفون شدهاند که از جمله مهمترین این افراد میتوان به این نامها اشاره کرد: شیخ ابوالفتوح رازی مفسّر قرآن، آیتالله شاهآبادی (از اساتید حضرت امام خمینی(ره))، آیتالله کاشانی، حجّت الاسلام و المسلمین محمدتقی فلسفی، امیری فیروزکوهی (از نویسندگان و شعرای بزرگ و غزلسرای معاصر)، قائممقام فراهانی، شهید شیخ محمد خیابانی، شهید طیب حاج رضایی، ادیبالممالک فراهانی، بدیعالزمان فروزانفر، جعفر آشتیانی، سید جلالالدین محدث ارموی، حبیب اللّه شیرازی (قاآنی)، آیتالله علّامه ابوالحسن شعرانی، ستارخان سردار ملی، سید ضیاءالدین طباطبایی، عباس اقبال آشتیانی، استاد عبدالعظیم قریب گرکانی، آیتالله عبدالکریم حقشناس، آیتالله عزیزالله خوشوقت، آیتالله مجتبی تهرانی، آیتالله محمدرضا مهدوی کنی، علامه محمد قزوینی، آیتالله ریشهری و ...
3-
یکی از قدیمیترین و مشهورترین مکانهای مذهبی تهران امامزاده صالح در تجریش است. این منطقه یکی از خوش آب و هواترین مناطق تهران است که در مقابل آن رشته کوه های البرز قرار دارد. همانطور که از کتیبه های بالای سردر صحن مشخص است صالح از پسران امام موسی کاظم(ع) و برادر امام هشتم شیعیان محسوب میشود. کاشی کاری لاجوردی گنبد و منارههای آن به تقلید از سبک سنتی صفوی بنا گردیده است.